ny livsstil bæredygtighed

Ny livsstil og nye tiltag

I forbindelse med starten på det nye år, følte jeg det var tid til at starte på en frisk og føre nye tanker og ideer ud i livet. Jeg er ved at implementere nogle nye tiltag på hjemmefronten. Noget som jeg altid har gået op i, er bæredygtighed og privatøkonomi. Nu er det dog tid til, at begge dele får et løft med et ønske om en mere proaktiv tilgang. 

Der vil som noget nyt på bloggen komme flere indlæg omkring bæredygtighed og økonomi. Indlæggene er som altid skrevet ud fra et subjektivt synspunkt, det vil sige mine EGNE erfaringer, så kan ikke garantere at for eksempel mit madbudget fungerer for dig/din familie. Jeg ønsker blot at inspirere og formidle om en bæredygtig livsstil og komme med økonomiske tips. Eksterne kilder vil dog blive nævnt i parentes eller i slutningen af et indlæg!

Bæredygtighed

Min øgede fokus på bæredygtighed kom sig efter, at jeg så en dokumentar om tøjproduktion på Netflix. The True Cost, hedder dokumentaren. Den handler om fast fashion og alle følgevirkningerne. Alle folk, særligt modeinteresserede, bør se The True Cost! Den giver virkelig stof til eftertænke. Jeg har selvfølgelig hørt om Sweatshops før (underbetalte arbejdere), men en dokumentar præsenterer altid de faktuelle forhold, så de forstås på en mere gennemtrængende måde. Særligt når man ser interviews med dem, det hele går ud over. Efter at have set The True Cost, har jeg ikke længere lyst til at købe tøj uden at have undersøgt brandets værdikæde. Hvis du kender til nogle gode webshops eller butikker i Danmark med bæredygtigt tøj til både voksne og børn, er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet.

Men bæredygtighed handler selvfølgelig ikke kun om tøj. Der kan foretages et hav af tiltag på hjemmefronten og i dagligdagen. Jeg har dog ikke tænkt mig at remse det hele op i dette indlæg. I stedet vil jeg skrive nogle indlæg, som omhandler de forskellige områder, og hvad man kan gøre for at leve mere bæredygtigt ved blot at ændre nogle få vaner. Der er dog én ting, som jeg aldrig vil ændre på, og det er at have en bil. Nu er det ikke fordi jeg kører særlig meget til dagligt, hvilket til dels skyldes at jeg er pt. er arbejdsløs (er på dagpenge), men ellers cykler jeg så meget, som jeg nu kan.

Følg med i min rejse

Jeg vil ligeledes sætte mere fokus på bæredygtighed på min Instagram. På den måde håber jeg at kunne inspirere andre til en grønnere livsstil og tænke en ekstra gang, næste gang de skal ud og købe nyt. Det kunne for eksempel være rengøringsmidler. Der findes mange gode alternativer til kemisk rengøring, og 10 forskellige rengøringsmidler er slet ikke nødvendigt. Jeg er selv i gang med en udfasningsproces – når jeg har brugt vores nuværende rengøringsmidler (tænker jeg også vil give nogle væk), vil jeg til at købe naturlige produkter. Har allerede et par stykker, og de dufter altså meget bedre end de kemiske, og tanken om en ”ren” overflade, som Liv kan patte løs på, er mere beroligende.

Privatøkonomi – madbudget

I januar havde jeg sat et nyt mål. Der skulle mere fokus på madplan og madbudget. Jeg har før lavet madplaner, som kørte nogenlunde i en tid, men så faldt vi lidt fra. I januar har jeg været rigtig god til at planlægge, hvilket måltid der skulle på bordet. Jeg havde et mål om, at madbudgettet skulle ligge på 2500 kr. for to voksne og et lille barn. Da måneden var omme regnede vi det samlede forbrug ud og endte på 2826 kr. Kun 326 kr. over mit ønskede mål. Det synes jeg, er meget godt gået taget i betragtning af, at store dele af hvad vi har købt, er økologisk. Jeg sørger også for at variere måltiderne, så vi ikke går død i de samme retter. Til dem som følger mig på Instagram, så har I i den seneste tid kunne følge med i, hvad vi har fået til aftensmad. Jeg går op i, at vi får god og spændende mad hver aften. Jeg finder ofte inspiration i blade/kogebøger, Instagram eller søger på Google.

Inspiration til et lavere madbudget

Som noget nyt vil jeg i februar måned dele de ugentlige retter og indkøb i story på Instagram. Før købte vi ind flere gange om ugen, men nu er det kun en til to gange om ugen, og det er virkelig befriende ikke at skulle ud og handle ”småting”, men i stedet holder sig til storindkøb et par gange ugentligt. Min strategi er, at jeg går efter madspildskøb, når jeg er ude at handle. Kødet fryses herefter ned, når jeg kommer hjem. Næste gang koordinerer jeg mine indkøb alt efter, hvad vi har i fryseren. På den måde sparer vi penge, og vi får brugt de varer, vi har på frost. Før handlede jeg i forskellige butikker, men nu handler jeg hovedsageligt i Netto, og de varer som jeg ikke har kunne finde her, køber jeg så i et andet supermarked. Nu er vi så heldige, at vi har 3 x Netto, Rema 1000, Føtex, Lidl, Aldi og Fakta indenfor 1 km. afstand, så der er nok at vælge imellem. Inden jeg kører ud og handler, gennemgår jeg køleskabet, og skriver herefter alle de varer vi mangler ned på en liste. Når jeg har afleveret Liv i dagpleje kl. 8.30, kører jeg som oftest ud og handler. 

Jeg håber, du har fået et nogenlunde indtryk af, hvilken retning jeg bevæger mig hen mod. Ikke kun personligt, men også blogmæssigt. De primære emner som jeg skriver om på bloggen, vil dog stadig være mor/barn relateret. Men hører økonomi og miljø ikke også under familielivet? I mit hoved skabes der synergi mellem de områder, da de er en del af ens liv og dagligdag, som skal balanceres ligeligt 🙂

Gør du en indsats for at leve med bæredygtigt?

Hvordan koordinerer du dit madbudget?

// Jeanette

Følg mig gerne på Instagram, Facebook eller Pinterest🙂

Indlæg oprettet 56

12 tanker om “Ny livsstil og nye tiltag

 1. Lyder super godt. ?
  Vi har brugt madplan i 6 år og er super glad for det. Det betyder at det bliver mere økonomisk, tidsbesparende i hverdagen og vi undgår madspild ?

 2. Sejt klaret. Vi bruger en del mere, og jeg synes endda vi gør det godt ? omkring 6000 (måske 6500) pr måned inkl alt supermarked. To voksne og to blebørn.

 3. Jeg er også begyndt at gå meget op i bæredygtighed med tøj og jeg kan anbefale:
  Peopletree.co.uk til tøj til voksne
  Underprotection.dk til undertøj til kvinder
  Børnetøj, arver vi eller køber brugt ?

  1. Peopletree har jeg kigget på flere gange. Der er altså meget lækkert på den webshop! Jeg har det bare bedst med at mærke og prøve tøjet, inden jeg køber det. Synes særligt jeg har svært ved at finde bukser, som sidder godt, så tænker det bliver en udfordring, når jeg ikke kan prøve dem først.

   Vh. Jeanette

 4. Jeg er vildt dårlig til at få lagt madplan. Til gengæld er jeg god til at spotte “Stop madspild”-varerne i vores Netto og at få brugt det, vi fylder i fryseren:-)

  1. Madspildsvarer er det bedste <3 jeg går altid hen til madspildskøledisken som det første, når jeg handler ind.

   Vh. Jeanette

 5. Dejligt at høre at du er med på den bæredygtige vogn! ?
  Jeg har selv købt en masse skønne og bæredygtige produkter på hjemmesiden http://www.pureosophy.com , da de sender fra Danmark og havde alt hvad jeg skulle bruge for at komme i gang – både til mig og mine børn! Er glad for det hele ?

   1. Selv tak ? Elsker også deres Instagram! Super flotte billeder og en del tip og tricks, så man kan blive inspireret.

 6. Sejt gået med at holde madbudgettet på kr 2.800 på en måned – det er vi langt fra? tror jeg vil starte med at have en ambition om at spare kr 400 pr uge?? Tak for inspirationen – jeg vil straks gå i krig med madplanen til næste uge.

 7. Jeg har det ligesom Lene – jeg er top-dårlig til at lave madplan og tror aldrig at det bliver “my thing”. Men det giver mig næsten et kick at købe madvarer med kort dato:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen