Tag aftryk af din baby

Husker du at tage aftryk af din babys fødder og hænder? Ellers skal du se at komme i gang!

Hjemme hos os, har vi fod- og håndaftryk som en del af indretningen i stuen. Vi har både taget aftryk på ler, papir og forsøgt med gips. Men hvordan tager man aftryk af en baby? Vejen frem til gode aftryk er tid, tålmodighed og samarbejde. Læs med her for tips og ideer til, hvordan du foreviger din babys lille hånd eller fod.

 

Hånd- og fodaftryk med fingermaling

Vi tog det allerførste aftryk på papir, da Liv var omkring halvanden måned gammel. Jeg troede det ville være nemt, meeen kom hurtigt på andre tanker. Fodaftrykket gik forholdsvis nemt, men da vi kom til hånden..omg. Det blev næsten en kamp. Lille Liv var ikke tilfreds med at få maling på hånden, og da hun kun var halvanden måned gammel, var hånden stadig meget knyttet. Så hver gang hun spredte fingrene en smule ud, skyndte vi os at trykke håndfladen ned på lærredet. Kan hilse og sige, at det er en god ide at være to til at tage aftryk..uanset om baby er 2 eller 10 måneder.

Hånd- og fodaftryk på lærred, 1,5 måned

Da Liv blev 11 måneder, ville jeg tage endnu et aftryk. Denne gang på papir. Heldigvis gik det nemmere, for der var ingen gråd, og hun var så tålmodig. Tror hun var ret interesseret i, hvad der foregik. Fordi vi lavede det på helt almindeligt printerpapir, havde vi utallige forsøg.

Hånd- og fodaftryk på papir, 11 måneder.
Hånd- og fodaftryk på lærred, 12 måneder

Hånd- og fodaftryk i ler

Aftryk på en lille ’tallerken’ af ler er i min optik en klassiker og nærmest obligatorisk for forældre. Min mor har selv lavet aftryk af min lillebror og jeg, dog ikke som babyer, men som ca. 2 årige. Det gode ved ler er, at man kan forsøge af flere omgange, indtil man er tilfreds. Vi lavede ler aftryk af Liv, da hun var 5 måneder og nogle dage. Synes selv resultatet er blevet godt. Man kan også forsøge sig med farvet ler eller spraymaling. Vi valgte et neutralt look og nøjes med at spraymale med lak.

Hånd- og fodaftryk i ler, 5 måneder.

 

Fod i gipsafstøbning

I en af Livs første levemåneder, købte vi et gipsafstøbningssæt i en genbrugsbutik. Jeg havde længe ville bruge det, så på Livs 5 måneders dag, valgte vi at forsøge med gips. På pakken stod, at foden/hånden skulle holdes stille nede i gipsen nogle minutter. Det er ikke lige noget, man kan forlange af en lille baby. Køn blev støbningen da heller ikke, men man kan da nogenlunde ane en lille fod.

Fod i gips, 5 måneder.

Hvad brugte jeg til at tage aftryk?

 • Små lærreder (kan købes billigt hos Søstrene grene eller Tiger)
 • Sort fingermaling (købt hos Panduro)
 • Papir
 • Ler (købt hos Panduro)
 • Lakspray (Panduro, jem & fix eller lign.)
 • Gipsafstøbning (færdigpakke, hvor man blander pulver med vand)

Brug aftrykkene i din indretning

I stedet for at gemme dine aftryk i en mappe eller skuffe, hvorfor så ikke gøre dem til en del af indretningen? Vi har vores ler aftryk hængende på væggen, og lærredsaftrykkene står på en hylde, som jeg kalder for ”Liv alteret” 😛 (bare en samling af små genstande, som har med Liv at gøre). Papirsaftrykkene er endnu ikke kommet op. Men jeg tænker, at de vil passe fint ind med en træramme evt. fra IKEA. Jeg er ret glad for de hjemmelavede ”dekorationer”, som er med til at give lejligheden et personligt præg. Når Liv bliver større, er det også sjovt at se tilbage til, samt måle og sammenligne, hvor små hendes fødder/hænder har været.

Hvordan bruger du hjemmelavede aftryk, eller andre former for hjemmelavede ting, der har med din baby at gøre, i din indretning?

//Jeanette

Følg mig gerne på Instagram, Facebook eller Pinterest 🙂

Indlæg oprettet 56

5 tanker om “Tag aftryk af din baby

 1. Hvor er de bare fine! Jeg har faktisk kun aftryk fra min ældste, både i ler og gips. Den lille har lavet aftryk som halloween-spøgelser her til halloween, de er lidt sjove 😀

 2. Wow hvor har du været effektiv 🙂
  Vi har lavet ét gipsaftryk med begge vores piger ved ca. 6 mdr (eller dvs 3 af hver, da de blev brugt til julegave til de 2 hold bedsteforældre, og én til os selv).
  Vi lavede selve hånd-/fodaftrykket i trylledej (i en rund form), hvori vi hældte gipsen. Dvs. på de endelige “tallerkner” står trykket ud af. De blev egentlig også gode, men lidt omstædig proces 😉

  1. Tak 😀 er glad for alle de aftryk jeg har lavet, selvom nogle af dem var svære at lave.
   Ja processen kan være ret omstændig og tidskrævende, når børnene er så små. Troede det ville være hurtigt og nemt at lave med en baby..men kom hurtigt på andre tanker 🙂

 3. Hvilken form for ler brugte du? er det noget man bare kan gå ned og købe i Panduro fx.?
  Så fine!!:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen