Vintertøj til baby

Nu er det for alvor blevet koldt, men hvad skal man iklæde baby eller det lille barn i kulden?

Det er anden vinter for Livs vedkommende. Sidste år var hun 3 måneder ved denne tid, så har gjort mig mine erfaringer med hensyn til påklædning til den lille baby. I år er hun tumling, hvilket indebærer ændringer i forhold til påklædningen.

Synes ofte jeg støder på spørgsmål som “Hvad giver I jeres barn på af tøj, når det er koldt?” og “Kan baby sove ude i barnevognen, selvom det er koldt?” på diverse medier. I dette indlæg vil jeg dele mine erfaringer med hensyn til påklædning i vinterhalvåret, både generelt og når barnet skal sove i barnevogn.

Hvad skal jeg give min baby på af vintertøj?

Jeg iklædte ikke Liv uldtøj hver dag, da hun var baby. Skiftede mellem uld og bomuld. Hvis jeg fik et vinterbarn, ville jeg helt sikkert give det uldboddies på til dagligt, da jeg har indset, hvilke gavnlige egenskaber uld har. Nu skal I ikke tro, at Liv gik rundt og var kold. Hun har nemlig altid været et varmt barn, hvilket også er noget man skal have med i overvejelserne, når man klæder sit barn på og lægger det til at sove.

Jeg brugte meget flyverdragt, uldhue, merinouldfutter og vanter til Liv, da hun var lille baby. Da hun skulle sove udendørs i barnevognen, lagde jeg et fåreskind i bunden og iklædte hende en flyverdragt samt lagde en dyne over. Børn under 1 år reagerer ikke på samme måde som større børn eller voksne, når de fryser. Derfor er det vigtigt at være særlig opmærksom, når baby sover udendørs. Brug gerne en babyalarm som kan måle temperaturen (ved ikke om alle alarmer har den funktion?). Vi har en Neonate BC-6900D babyalarm, som vi stadig bruger jævnligt. Synes bestemt den er pengene værd!

Læs gerne Sundhedsstyrelsens anbefalinger med hensyn til små børns udeophold i kulden.

Strikkede uldsokker til baby
Hvad skal jeg give min tumling på af vintertøj?

Jeg har besluttet at iføre Liv uld hver dag i vinterhalvåret på grund af de mange gode egenskaber uld besidder. Har købt en del ærmeløse og kortærmerede uld bodies, som jeg giver hende indeunder hendes almindelige tøj. Når vi skal køre steder hen, for eksempel ud at handle, aflevere i dagpleje eller på besøg, giver jeg Liv merinouldbukser, støvler, jakke og merinouldvanter på. I dagpleje har hun flyverdragt, støvler, vanter og uldelefanthue på. Det samme er sig gældende, hvis vi er udenfor og leger.

Når Liv skal sove i barnevognen, iklæder jeg hende en heldragt, futter og vanter i merinould samt en elefanthue i uld. Jeg har lagt et fåreskind oven på madrassen i barnevognen, så hun ligger ekstra blødt og varmt. Lige nu sover hun med sin babydyne og barnevognsforlæder over, hvilket jeg synes fungerer fint. Jeg tænker selvfølgelig også over, hvor jeg placerer barnevognen. Forsøger så vidt muligt at placere hende i læ. Men da vi bor i lejlighed og ikke har egen have/udgang, må jeg finde den placering, som egner sig bedst i forhold til vejret. Hvis det for eksempel blæser en smule, sørger jeg for, at hendes hoved ligger mod vinden. Blæser det for meget lægger jeg hende selvfølgelig ikke til at sove udendørs.

Der er mange, som bruger en voksipose til deres baby/lille barn. Jeg har en voksi kørepose, som jeg har brugt ca. fra september og indtil nu. Den er desværre ikke varm nok til at bruge alene længere, men i kombination med det rette tøj og barnevognsforlædet, tror jeg sagtens den kan bruges på de dage, hvor temperaturen er 10 grader. Jeg er bare for nærig til at give 1500- 2000 kr for en voksipose i uld, men kan da godt se, at det er en smart løsning, hvis man ikke gider at bøvle med dyner og for meget overtøj 😀

Liv iført dejlig varmt vintertøj
Hvad er forskellen på uld og merinould?

Som udgangspunkt synes jeg det er meget nemt at mærke forskel på de to materialer. Merinould er meget blødere og tyndere i forhold til almindelig uld. Dertil er det også slidstærkt og meget åndbart. Merinould er derfor særligt egnet til det tøj, som sidder tæt på kroppen for eksempel undertøj, huer eller vanter. Prismæssigt er der også en forskel – merinould er dyrere. Som en god tommelfingerregel kan man huske på, at jo dyrere uld er, des finere og bedre er kvaliteten. Hvis jeg skulle vælge mellem almindelig uld eller merino, ville jeg foretrække merino 🙂

Hvorfor er uld så godt?

Jeg har egentlig ikke brudt mig særlig meget om uld, fordi jeg altid har associeret det med store tunge bluser, som giver kløe. De sidste par år har jeg dog ændret mening, og fået øjnene op for en masse lækre uldprodukter og indset, at det altså er langt fra alle uldprodukter, som kradser eller klør 😉 Fordelen ved uld er, at det er varmeregulerende og egner sig perfekt til vinterhalvåret. Jeg har selv lige købt to merinould toppe og et par merinould leggings til at have på herhjemme. Og synes altså jeg fryser mindre, når jeg har det på. Uld er også åndbart og varmer, selvom det bliver vådt. Så hvis ens barn sveder forårsaget af fysisk aktivitet, bliver det ikke afkølet ved efterfølgende stilleleg, da ulden absorberer sveden og transporterer den væk.

Hvordan vasker jeg mit uldtøj?

Det er meget simpelt..jeg følger bare vaskeanvisningen i tøjet 😉 Har endnu ikke været ude for, at ødelægge noget af Livs (eller mit) uldtøj. Bruger parfumefrit vaskemiddel, vasker i maskine eller hænder og hænger det efterfølgende til tørre. Undgår også at vride det for meget, hvis jeg har vasket det i hænderne. Når baby er under 6 måneder gammel, kan det ikke undgås, at der kommer babylort på tøjet. Har før brugt Vanish til at lægge uldtøj i blød og efterfølgende vaske det i maskinen på uldprogram. Synes ikke det tog skade af det.

Liv og uldhuen med pelskvaster – så sød!
Vil du vide mere om uld?

Jeg har samlet en række links, som forklarer forskelle, kvalitet, typer af uld og egenskaber:

Hvorfor uld? Hvad kan det?

Hvad er merinould?

5 gode grunde til at bruge uld

Hvordan klæder du dit barn på om vinteren? 🙂

//Jeanette

Følg mig gerne på Instagram, Facebook eller Pinterest 🙂

Indlæg oprettet 56

4 tanker om “Vintertøj til baby

  1. Mine piger er 2.5 år og knap 4 – så de regulere fint selv ?? Vores første babyalarm indeholdte slet slet ikke alle de fine funktioner, med temperatur m.m. desværre! Så de findes altså uden. Jeg var dog vildt glad for vores neonate som jeg købte ved nummer to 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen