Tips til en bæredygtig hverdag

Hvis du går og tænker “bæredygtighed hverdag hvad er det for noget, og hvordan kommer jeg igang med det”? Så vil jeg her videregive mine tips til, hvordan du allerede fra imorgen kan starte en ny hverdag med bæredygtige tiltag.

Mit bedste råd er først og fremmest at starte i det små. Hvis du ønsker at ændre en masse ting på én gang, kan det virke uoverskueligt og måske resultere i, at du giver op. Jeg kommer nok aldrig til at være 100 % bæredygtig, og har heller ikke lyst til at leve efter en minimalistisk ‘zerowaste’ livsstil. Men så længe man gør en indsats i en eller anden grad, så mener jeg helt sikkert, det giver resultater. Det værste man kan gøre er, at føle sig tvunget til at leve på en bestemt måde fordi samfundet dikterer det. Det skal være op til en selv og ens fornuft og samvittighed, hvordan man lever.

Medbring egne indkøbsposer

Når jeg er ude at handle, medbringer jeg altid mine egne bæreposer. Vi har en masse holdbare poser fra diverse supermarkeder, stofnet og frugt/grøntnet. Før i tiden genbrugte vi vores plastikposer, men de kunne ikke genbruges mange gange, før de blev slidte. Jeg afleverede alle vores resterende plastikposer til en genbrugsbutik, som tog gladeligt imod dem.

indkøbsnet i stof
Forskellige indkøbsnet i stof

Naturlige rengøringsmidler

Udskift de kemiske rengøringsmidler med nogle mere naturlige valg. Jeg er igang med en udfasningsproces af vores rengøringsmidler, da jeg fremover kun vil købe de naturlige. Derudover har jeg også et mål om at minimere antallet af rengøringsmidler, da 10 forskellige slags egentlig er i overkanten.

Rengøringsbørster i træ

Opvaskebørster, skuresvampe, grøntsagsbørster osv. kan alle udskiftes med nogle i træ. Det smarte ved opvaskebørsterne i træ er, at børstehovedet kan tages af. Når det er blevet slidt, behøver man ikke købe en helt ny børste. Helsebutikker har et stort udvalg af forskellige børster, mens Normal og Søstrene Grene har billige opvaskebørster i træ.

rengøringsbørster i træ
Rengøringsbørster i træ

Sorter dit skrald

Måske bor du allerede i en kommune, som vægter sortering af skrald højt. Hvis ikke er det alligevel en god ide at sortere i dit skrald. Start i det små, hvis det virker uoverskueligt. Jeg har anskaffet os to spande, som vi sorterer glas og metal/aluminium i. Når de er fyldte afleveres indholdet på genbrugspladsen, eller glassene kommes i en glascontainer i nærområdet.

Genbrug dine glas

Jeg kan godt lide at bruge glas som beholdere til småting eller planter. Du kan også vælge at spraymale dem, så de passer ind i indretningen, mulighederne er mange.

glas og plastikbøtter
Diverse glas og plasikbøtter som jeg bruger til opbevaring

Sæbe uden plastik

Jeg har anskaffet mig nogle sæbebarer med snor, som jeg bruger i badet. Når jeg er færdig med at vaske mig, hænger de fint til tørre og er klar til næste gang. Derudover har vi længe haft sæbebarer liggende i toiletskabet, men de er ikke blevet brugt, fordi vi ikke har haft en ordentlig holder til dem. For ikke så lang tid siden, så jeg en sæbeholder i Kvickly til 30 kr, som jeg købte med hjem. Jeg vil dog fortsat købe re-fill sæbe, da det ikke er alle, som ønsker at bruge sæbebarer.

Køb og giv videre til genbrug

Ind i mellem kan man gøre nogle gode fund i genbrugsbutikker. Jeg finder tit mærketøj, som ikke fejler noget, og så sparer man en del penge ved at købe tøj i genbrugsbutikker. Sko er jeg dog ikke særlig glad for at købe brugte, men det er nok mere en personlig holdning. Til gengæld ejer jeg heller ikke så mange sko længere. For eksempel har jeg kun ét par vinterstøvler, som er lidt over 5 år gamle.
I stedet for at smide gammelt tøj eller ting du ikke længere bruger i skraldspanden, så giv dem til genbrug eller læg dem ud i en af de mange gratisgrupper på Facebook. Der findes også byttemarkeder, som er en god mulighed for at afsætte sine ting og få noget igen, hvis man finder noget interessant vel at mærke.

Brugt børnetøj
Brugt børnetøj til Liv, som hun skal have liggende i dagpleje. Jeg gav 200 kr for det hele.

Naturlig hudpleje

Lige siden jeg var 16 år, har jeg gået op i indholdslisten af hudplejeprodukter. Kan huske det var efter jeg læste en artikel om parabener og tilsætningsstoffer, som fik mig til altid at tjekke ingredienslisten bag på. Jeg ved, der er delte meninger herom, men jeg vælger nu at stå fast, som jeg har gjort de sidste 12 år. Lige for tiden er alle mine hudprodukter naturlige, da jeg godt kan lide fornemmelse af, at det er rene ting jeg kommer på huden. De er af mærket Urtegården, og så er de tilmed prisvenlige og drøje i brug.

Spar på vandet

Sluk for bruseren når du sæber dig ind, og skift eventuelt dit brusehoved ud med en sparebruser. Der er ingen grund til at rutte med vandet, selvom du selv betaler for den mængde vand du bruger. Selv når jeg er på ferie, sparer jeg på vandet. Rindende vand under tandbørstning er desuden et no-go!

Medbring egen drikkeflaske

Hav altid din egen flaske vand med, når du er på tur. Det er noget jeg altid har gjort, så det falder mig kun naturligt, at fylde en flaske vand inden jeg tager et sted hen. På den måde sparer du også en masse penge 😉

Jeg håber, du kan bruge nogle af mine tips. Lad mig endelig høre, hvis du har andre gode ideer til, hvordan man kan ændre sin hverdag, så den bliver mere bæredygtig. Gerne ‘begyndertips’ 🙂

//Jeanette

Følg mig gerne på Instagram, Facebook eller Pinterest 🙂

Indlæg oprettet 56

8 tanker om “Tips til en bæredygtig hverdag

 1. Tak for en lækker liste!
  Er dog rigtig nysgerrig på hvor du har fundet sæberne på snor henne? Og om de er gode? 😀
  God dag!

  1. Dem har jeg købt hos lundegaardens-hudpleje.dk

   Jeg synes de er gode. Rose- og citronsæben dufter rigtig godt ? kulsæben har jeg også brugt i ansigtet, og huden føles ikke stiv i det efter badet. Man skal lige vende sig til at vaske sig med sæbebar (nu ved jeg ikke om du bruger en i forvejen jo) min kæreste prøvede den ene og var ikke så vild med det ?

   Mvh. Jeanette

 2. Tak for fine sparetips?
  Vandsparer på blandingsbatterierne. Jeg kan se, at du har en i dit køkken.
  Lave klude af gamle T-shirts og sengetøj.
  Sy viskestykker af gamle duge fra genbrug.

  1. Tak, og hvor lyder det bare godt! Dejligt at flere og flere får øjnene op for en mere miljøvenlig levevej.

   Mvh. Jeanette

 3. Meget fin liste – min mand syntes de blev ulækre de opvaskebørste i træ, men hvor køber du dem henne, som man kan skifte hovedet på, det er da smart 🙂 Måske jeg skulle give det et forsøg mere.
  Jeg er også i gang med en udfasing af vores rengøringsmidler, det er jo helt vildt, som det fylder, og vi behøver jo slet ikke alle de midler 😉

  1. Synes bestemt du skal give det et forsøg igen. Jeg køber dem enten i Søstrene Grene eller i helsekostbutikker ?

   Mvh. Jeanette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen